#ingenlillelort – En udstilling om Astrid Lindgrens kamp for børns ligestilling

marts 2021 - marts 2022

#ingenlillelort – En udstilling om Astrid Lindgrens kamp for børns ligestilling

marts 2021 - marts 2022

“Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt. Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort!”

Ovenstående citat er Jonatan Løvehjertes udødelige ord – udtænkt og nedfældet på svensk af Astrid Lindgren. Og så er det danskernes litterære yndlingscitat. I hvert fald de 28.623 danskere, der har deltaget i en afstemning lavet i samarbejde mellem Danmarks Biblioteker og Danmarks Radio i 2019. Citatet beskriver, at man nogle gange må handle og springe ud på dybt vand. Og så stammer det fra en børnebog, så det måske ikke er helt så farligt at tage springet.

Lindgren mestrer at få os til at se på verden (og på os selv) gennem barnets øjne, og vi mærker gennem Ronja, Emil, Pippi og alle de andre, hvor befriende det er at være komplet åben og ikke vide – eller skulle vide – alt.

Som Pippi siger, da hun konstaterer, at skolen ikke er noget for hende: “For megen lærdom kan knække selv den friskeste!”

I samarbejde med Astrid Lindgrens Näs i Sverige (kulturcenter og museum om Lindgrens liv og virke) gennemfører Kvindemsueet en særudstiling, et læringsforløb og ferieaktiviteter for med udgangspunkt i Lindgrens litteratur. Museet vil desuden gennem foredrag, workshops, filmvisninger, debatter m.v. skabe rum for samtale om køn, ligestilling og mangfoldighed i børns verden med udgangspunkt i Lindgrens kamp for børns rettigheder.

Formålet er at styrke børns demokratiske stemme og bevidsthed om køn, ligestilling og egne rettigheder.

Projektet tager afsæt i FN’s børnekonvention og skolevalget 2021, ligesom FNs verdensmål for bæredygtig udvikling behandles direkte i både undervisningsmateriale og events.

Projektet støttes af:

Spar Nord Fonden