MenuLuk

8. marts – LIGESTILLING I EN KRISETID

08.03.2021 · 13:00-20:30


8. marts – LIGESTILLING I EN KRISETID

100 års jubilæum for markering af Kvindernes Internationale Kampdag

Kvinders Internationale Kampdag blev for første gang foreslået i 1910 af Clara Zetkin på Den Anden Socialistiske Internationale Kvindekonference i København. Der deltog 99 kvinder fra 17 forskellige lande. Clara Zetkin (Tyskland) præsident for kvindekongressen deltog bl.a. sammen med Rosa Luxemburg (Polen).
Kvinders rettigheder var blandt hovedpunkterne. Og her kom forslaget om en international kvindedag til afstemning. Punktet blev vedtaget, men der gik helt frem til 1921 før dagen blev indført i alle medlemslande. I år er det 100 år siden. En milepæl der for alvor er værd at markere!

 

Om årets 8. marts program
Feminisme udspringer af at turde forestille sig en bedre fremtid. En fremtid hvor alle er mere lige, hvor den økonomiske ulighed i verden er mindre, hvor det trygge liv ikke er et privilegium forbeholdt de få. En fremtid hvor grundlæggende rettigheder som arbejde, uddannelse, sundhed og ytringsfrihed gælder for alle mennesker.

På Kvindernes Internationale Kampdag sætter vi i år netop fokus på ønsket om en bedre fremtid. Vi lever midt i en pandemi – en krisetid – men det gør ikke ønsket om ligestilling mindre relevant.

Årets program er en skøn blanding af en fysisk “Equality March” samt online arrangementer. Som noget nyt kan vi også tilbyde noget for de engelsktalende, og det er vi rigtig glade for. Alle arrangementer er selvfølgelig gratis!

 

PROGRAM (ændringer kan forekomme)

Kl. 13-16: Negativ social kontrol – når kultur sætter grænser
Link: Online streaming (bliver opdateret med link)

Opvækst mellem to kulturer
Psykolog Mozhdeh Ghasemiyani sætter ord på det at vokse op mellem to kulturer samt hvordan man kan tackle de udfordringer, det kan bringe med sig.

”Kvindehus-samtale”
Vi lægger op til en ”Kvindehus-samtale”, hvor kvinder med tilknytning til Kvindehuset fortæller og diskuterer de styrker og begrænsninger, der kan være i hverdagslivet mellem to kulturer.

Kvinderne har forskellige kulturelle baggrunde og vil blandt andet komme ind på negativ social kontrol på tværs af generationer.

 

Kl. 15-20: Equality March – midtbyens skjulte feministiske skatte
Start fra Mathilde Fibigers Have, Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5, 8000 Aarhus C.

Aarhus er hjem for et stort netværk af feministiske græsrodsorganisationer, som står klar til at underholde og udfordre dig på din kønspolitiske viden, når vi inviterer til feministisk skattejagt i Aarhus midtby.

Tag din familie eller ”social boble-venner” under armen, og gå på jagt efter ligestillingsskatte på de forskellige poster rundt omkring i Aarhus midtby.

Equality marchen afsluttes i Mathilde Fibigers Have ved Kvindemuseet, hvor man opfordres til at markere sin deltagelse i marchen ved at sætte et lys. Alle lysene tændes kl. 20, som en fælles markering og afslutning på dette års 8. marts, og kan følges via live streaming.

 

Kl. 17-18.30: Hverdagens helte – sundhedsarbejdernes løn- og arbejdsvilkår
Link: Online streaming (bliver opdateret med link)

Hverdagens helte er i disse år de kvinder, der arbejder i sundhedssektoren med stor smitterisiko og dårlige arbejds- og lønvilkår. De ringe vilkår resulterer i færre ansøgere på sundhedsuddannelserne, hvilket forværrer situationen med øget mangel på uddannet arbejdskraft.
Vi sætter fokus på forholdene for denne gruppe og spørger politikere om, hvad de vil gøre og hvorfor ligelønsproblematikken ikke er løst.

Den politiske debat indledes ved Astrid Elkjær, ph.d. og forsker i den moderne feminisme og ligestilling i Skandinavien. Astrid kommer med sit faglige syn på den historiske baggrund for lønefterslæbet.

Politikerpanel:
Mette Juul, erhvervsordfører for Konservativ Folkeparti
Pernille Skipper, social-, ligestillings- og politisk ordfører for Enhedslisten
Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister og minister for ligestilling (NB: forbehold for tilsagn)

Spørgepanel:
Mona Striib, formand for FOA
Grete Christensen, formand for DSR

 

Kl. 18.30-20: Ligelønsreformation i New Zealand anno 2021
Link: Online via museets hjemmeside og YouTube kanal (bliver opdateret med links)

Gill Gatfield, new zealandsk kunstner, aktivist og tidligere advokat med speciale i ligestilling og diversitet, deler sine erfaringer og syn på ligestilling i New Zealand. Her har regeringen vedtaget en lov, der gør det muligt for kvinder – i typiske kvindefag – at forlange samme løn som mænd i sammenlignelige stillinger.

NB: Indslaget foregår på engelsk

 

Kl. 20-20:30: Lystænding i Mathilde Fibigers Have
Link: Facebook live streaming fra Mathilde Fibigers Have, Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5, 8000 Aarhus C. (bliver opdateret med link)

Vi tænder lysene, som er blevet placeret i haven gennem dagens løb – i en fælles manifestation for verdens kvinder.

 

Arrangører: KvindePolitisk Forum, Kvindehuset, Kvindemuseet, Mellemfolkeligt Samvirke, LGBT+ og andre aktivister, Lokale fagforeninger

Museums are awesome because everyone shuts the fuck up