MenuLuk

Forbudte billeder


Undervisningsforløb i kunstudstillingen Billedstorm

BILLEDER kan provokere, billeder kan udfordre tabuer, billeder kan censureres – og billeder kan blive ødelagt. Ødelæggelsen af billeder kaldes billedstorm. Det er betegnelsen for det fænomen, som fandt sted under reformationen, hvor mange katolske kirker i Nord- og Mellemeuropa blev renset for religiøse billeder og skulpturer i overgangen til protestantismen.

I anledning af 500-året for reformationen i 1517 og Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 har tre midtjyske museer skabet en tredelt udstilling om billedstorm dengang og nu. De tre museer er: MUSEET FOR RELIGIØS KUNST i Lemvig, SKOVGAARD MUSEET i Viborg og KVINDEMUSEET i Aarhus.

Udstillingen trækker tråde fra 1517 til den debat om ytringsfrihed og billedforbud, der foregår i dag og sætter fokus på, hvordan og hvorfor visse billeder er blevet ødelagt, forbudt eller tabuiseret. Billedstorm går dog ikke kun ud over motiver med religiøs karakter, men også seksuelt eller etnisk indhold, der opfattes som diskriminerende. De tre museer stiller skarpt på hver deres tema: KØN, BLASFEMI OG FREMMEDHED.

Kvindemuseet fokuserer på billedrepræsentationen af kvinder, køn og seksualitet til forskellige tider: Hvem ser, og hvem bliver set på? Hvad forargede engang, og hvad kan forarge i dag? Udstillingens værker danner baggrund for en historiefortælling om køn og tabuer i forbindelse med kvindens placering i kunsten som både kunstner og som objekt. Fra reformationstidens religiøse kvindebilleder til kunsthistoriens behandling af den nøgne kvindekrop over avantgardernes opgør med kønsstereotyper og seksualitet til samtidskunstens kønsdebatterende provokationer.

Til ungdomsuddannelser tilbyder Kvindemuseet et undervisningsforløb med formidler. Efter en kort introduktion deles eleverne i fem grupper, som hver arbejder med et udvalgt værk. Til sidst samles de fem værker og tematikker i en debat om billedstorm nu og dengang.

Elevmateriale Billedstorm

Undervisningen kan bookes i perioden 29. september til og med 21. december 2017.

Udstillingen kan også benyttes uden booking af undervisning. Skriv da til kontakt@kvindemuseet.dk for at høre nærmere.

Fag: Dansk, billedkunst, religion, psykologi
Tid: 1 time
Pris: 450,-

Book forløb