MenuLuk

Passageren

5. august - 28. august 2018


Passageren

5. august - 28. august 2018

I samarbejde med Den jyske Opera og MOCAK* viser Kvindemuseet en udstilling, der skildrer Zofia Posmysz’ liv og forfatterskab.

Mieczyslaw Weinbergs opera Passageren fik sin uropførelse i 2010 – mere end fyrre år efter at den var blevet komponeret – og nu bliver den kaldt ét af det 20. århundredes mesterværker. Efter hele Weinbergs familie blev myrdet under holocaust, ønskede han at skrive et værk, som omhandlede krigens gru og samtidig viste hans stærke tro på, at friheden, retfærdigheden og menneskeligheden vil sejre til sidst. Weinberg fandt sit perfekte operaemne i Zofia Posmysz’ selvbiografiske roman, der skildrer hendes oplevelser som fange i Auschwitz.

I årene 1942-45 var hun fange i koncentrationslejren Auschwitz. Her skrev hun digte om fortvivlelse og længsel efter frihed. I hendes fædreland, 1950ernes Polen, var stemningen uforsonlig overfor nazitiden, men for Zofia blev det vigtigt at fortolke ’det onde’ og formidle en form for indsigt.

Temaet går igen i hendes lange forfatterskab, således også i hendes roman Passageren (1962), der danner grundlag for operaens libretto, og som kredser om fangevogterens angst for at møde et af sine ofre.

Udstillingen omfatter fotos, plakater, bøger, interview og film.

*MOCAK = Museum of Contemporary Art in Krakow

Museums are awesome because everyone shuts the fuck up