MenuLuk

BILLEDSTORM // IMAGE STORM

28. september 2017 - 30. december 2017


BILLEDSTORM // IMAGE STORM

28. september 2017 - 30. december 2017

Forbud og tabuer fra reformationen til i dag
Blasfemi // Blasphemy
Køn // Gender
Fremmedhed // Otherness

Den menneskelige identitet er dybt forbundet med vores brug af billeder. Vi udtrykker os og forstår verden gennem billeder. Fra de tidligste hulemalerier til de billeder, der i dag deles på sociale medier, er billeder gennem tiderne blevet brugt af os mennesker til at kommunikere med. Billeder er ikke et alternativ til ord – de er et sprog i sig selv.

Billeder kan provokere
, billeder kan udfordre tabuer, billeder kan blive misforstået, billeder kan blive censureret – og billeder kan blive ødelagt. Ødelæggelsen af billeder, mere specifikt religiøse billeder, kaldes billedstorm eller ikonoklasme. En stor billedstorm fandt sted under reformationen fra år 1517, da Martin Luther skrev sine 95 teser i Wittenberg i Tyskland.

Tre museer i det midtjyske: Museet for Religiøs Kunst i Lemvig, Skovgaard Museet i Viborg og Kvindemuseet i Aarhus, er gået sammen om at skabe en udstilling med et teoretisk udgangspunkt i reformationens billedstorm, der vil vise, at billedstorm foregår til alle tider og den dag i dag. Udstillingen består af tre dele, som sammen vil anskueliggøre, hvordan tabu og forbud har påvirket den visuelle kultur i Europa siden reformationen i det 16. århundrede og op til i dag. Udstillingen finder sted som del af Kulturhovedstad Aarhus 2017 og Reformationsfejringen 2017.

Kvindemuseet vil fokusere på, hvordan repræsentationen af kvinder, køn og seksualitet er blevet fortolket, har provokeret og været betragtet som tabu. Fra renæssancemaleren Lucas Cranachs fremstillinger af syndige fristerinder og dydige hustruer i Renæssancen til Marina Ambramovic’ performative forsøg med beskuer/objekt-forholdet mellem mand og kvinde og til nutidens billedstrøm. Hvor og hvordan fremtræder kvinder, køn og seksualitet i billeder til forskellige tider: hvem ser og hvem bliver set på? Hvad forargede engang, og hvad kan forarge i dag?

Skovgaard Museet vil fokusere på religiøse billeder: hvordan og hvorfor opfattes visse religiøse og politiske billeder som blasfemiske? Værkudvalget breder sig fra billeder af billedstormen, som fandt sted i kirkerne i Nordeuropa under reformationen til Islamisk Stats ødelæggelser i Mellemøsten. Fra statuer af kongelige og andre notabiliteter, der blev lemlæstede under den franske revolution i 1789 til væltede statuer af Lenin og Stalin efter Sovjetunionens sammenbrud. Fra nationalsocialisternes censur under 2. Verdenskrig af såkaldt ’degenereret’ kunst til kunstneren Andres Serranos værk Immersion (Piss Christ), som blev vandaliseret, fordi det blev betragtet som blasfemisk (værket afbilder Kristus nedsænket i urin). Fra Talebans destruktion af Buddha-statuerne i Bamiyan-dalen til Islamisk Stats ødelæggelser af historiske monumenter i Irak og Syrien.

Museet for Religiøs Kunst vil undersøge den del af den visuelle kultur, som beskæftiger sig med de anderledes og de fremmede, og hvordan race og etnicitet skildres. Gennem kunstværker og visuelle objekter undersøge det europæiske blik på det fremmede, både inden og udenfor Europas grænser. Fra renæssancen og ikke mindst Martins Luthers forestillinger om det jødiske folk, som hekse og troldmænd i ledtog med den onde selv, over romantikkens blik på den eksotiske orient og forherligelsen af ”de primitive” i det moderne, til samtidskunst i dag, hvor rollerne byttes om og ”de andre” tager til genmæle i deres egen kunstneriske produktion.

For yderligere information, kontakt museumsinspektør Julie Rokkjær Birch
25 45 45 23 | jrb@kvindemuseet.dk

Foto
Wilhelm Freddie, Sexparalyseappeal, 1936. Courtesy KUNSTEN i Aalborg

Udstillingen er støttet af

A.P. Møller Fonden
Ole Kirks Fond
Knud Højgaards Fond
15. Juni Fonden
Ernst B. Sunds Fond
Beckett-fonden
Kirkeministeriets reformationspulje
Bestles Fond
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

og
aarhus-2017-nyt-logo-komprimeret

Museums are awesome because everyone shuts the fuck up