MenuLuk

Museets historie


Museets historie
Museet har til huse på Domkirkepladsen 5, i hjertet af Aarhus.

Kvindemuseet i Danmark er barn af 1980’erne. Den nye kvindebevægelse i 1970’erne gav anledning til tværfaglig kvindeforskning på universiteter og læreranstalter. Herfra udsprang idéen om at skabe et kvindemuseum, et sted, hvor resultater fra kvindeforskningen kunne være til glæde for brede kredse, og et sted, hvor man vedvarende kunne samle ind fra kvinders kulturhistorie.

Kvindemuseet i Danmark startede som en græsrodsbevægelse, en museumsforening, som havde det dobbelte formål at opbygge et kvindemuseum og skabe arbejdspladser for kvinder. Museumsforeningen blev stiftet ved en generalforsamling den 31. oktober 1982.

I Festugen 1984 inviterede museet publikum indenfor til udstillingerne Vokseværk i den gamle politistation og For lud og koldt vand i den gamle retiradegård. I november samme år åbnede Kvindemuseet sin første større udstilling, Giv plads for liv, om tjenestepigeliv, moderskab og ungpigedrømme. Herefter har museet vist 4-6 nye udstillinger årligt og opbygget en bred og alsidig samling med dokumentation af kvinders historie.

Museet opbyggede samlinger og skabte udstillinger, som vandt bred anerkendelse. Med virkning fra 1991 blev Kvindemuseet i Danmark statsanerkendt som et landsdækkende specialmuseum med ansvar for kvinders kulturhistorie i nyere tid.

Museets samling omfatter traditionelle kvindeliv, hvor husarbejde og moderskab var det centrale, men også enerne blandt kvinder, som gjorde oprør eller gik egne og nye veje, er repræsenteret. Samlingerne indeholder enkeltgenstande og helsamlinger fra såvel by- som landkultur, der fortæller om kontinuitet og forandring, overleveringer og brud mellem generationer, klasser og etniske grupperinger. Se uddrag fra Kvindemuseets samling.

Museet har gennem årene haft brede lokale, nationale og internationale berøringsflader og partnerskaber.

Bygningen
Bygningen, som museet har haft til huse i siden 1984, blev bygget som rådhus i 1857, længe før kvinderne fik stemmeret. I 1897 blev en arrestbygning tilføjet, og frem til 1984 var her politistation, hvorefter museet flyttede ind med samlingsopbygning, forskningsprojekter og udstillingsplaner.

I 1992-94 renoverede Aarhus Kommune bygningerne fra kælder til kvist. Bygningerne blev herefter totalt fredede.

Mathilde Fibigers Have blev i starten af 1990’erne anlagt som en offentlig plads lige ved siden af Kvindemuseet. Her holder museet forskellige events, og i løbet af sommeren kan cafeens mad nydes ved små borde i den hyggelige have. I 2005 kunne museet udvide i sidebygningen, som oprindeligt var bygget som arresthus. Her udvidede museet med udstillingen pigernes og drengenes historier om børn for børn samt kontorer til museets ansatte.

I 2014 modtog museet en større donation til udskiftning af nedslidte linoleumsgulve til nye plankegulve. I den forbindelse blev den populære basisudstilling Kvinders liv fra urtid til nutid pillet ned. Se indslag fra TV2oj om renoveringen af Kvindemuseet.

Se indslag om renoveringen på Kvindemuseet fra TV2 Østjylland her.

Fra 2015 satser museet på demokratihistorie og fremhæver bygningens ældre rådhussal som museets største og mest markante genstand. Her formidles historier om kvinders vej til demokrati og magt med ligestillede muligheder og diversitet inden for begge (alle) køn som fremtidsperspektiv.

Museet er et af de få museer af sin art i verden med fokus på kvinder og køn, som arbejder på et museumsprofessionelt niveau.

Hør radioudsendelse om Kvindemuseets historie lavet af DR P1.

Tilknyttede objekter fra samlingen