MenuLuk

Nyt fra museumsdirektøren: VALG 1915-2019

15.05.2019


Nyt fra museumsdirektøren: VALG 1915-2019

På Kvindemuseet hænger en platte i udstillingen. Ubetydelig af udseende, men for mig en juvel. På platten står der: »5. juni 1915. Til minde om de mænd, der gav kvinden ligestilling med manden i landets styrelse.« På platten er desuden billeder af Christian X og tretten af de mandlige politikere, der havde medvirket til, at kvindernes valgret blev stemt igennem.

Denne hyldest til mændene, der ”gav kvinden ligestilling” giver mig et smil på læben, men den minder mig også dagligt om, at intet kommer af sig selv. Og at kønnenes ligestilling kræver fælles, aktiv indsats fra alle køn. Vores demokratis historie er ung, og den politiske ligestilling har været et langt, sejt træk. Op gennem 1800-tallet påpegede aktive kvinder og progressive mænd, at politisk medborgerskab skulle omfatte alle uanset køn og social status. Efter grundlovsændringen kom første rigsdagsvalg i 1918. Da var 41 ud af 402 opstillede folketingskandidater kvinder. Fire kvinder blev valgt til Folketinget og fem til Landstinget. Blandt dem Nina Bang, som i 1924 blev Danmarks første kvindelige minister – og verdens første kvindelige minister i en parlamentarisk valgt regering. Først ved valgene i 1970’erne voksede antallet af folkevalgte kvinder til Folketinget for alvor. I dag er 37 pct. af folketingspolitikerne kvinder.

Læs hele indlægget her >>>

Blogindlæg


13.08.2019

Nyt fra museumsdirektøren: Mr. President, please visit us in Aarhus too

Når den amerikanske præsident, Donald Trump, kommer til Danmark, er han velkommen på Kvindemuseet til en åben snak om køn, abort, minoriteter og menneskerettigheder, historisk, aktuelt og fremtiden. Vi vil så gerne gøre verden bedre, og vi har en skoletjeneste, der formidler til alle læringsniveauer.

Læs mere
01.08.2019

Nyt fra museumsdirektøren: Museer der vil noget

Kvindemuseet har altid været aktivistisk, men nu er ‘museum activism’ blevet et voksende internationalt fænomen. Museerne har et stort potentiale i forhold til at adressere, kvalificere og mobilisere handling bag samfundsmæssige problemstillinger.

Det aktivistiske potentiale ligger for mig at se i museernes erkendelse og udnyttelse af, at vi naturligvis er med til at forme vores samfund. Når vi f.eks. på museerne udvælger genstande eller kunstværker til vores samlinger eller udstillinger, er det i bund og grund en politisk handling. En handling, som kan være mere eller mindre bevidst, men den er ikke neutral.

Læs mere
12.07.2019

Nyt fra museumsdirektøren: Barsel til far er en ret – ikke en tvang

Kvindekamp er mandekamp, mandekamp er kvindekamp. Det er på tide at forstå, at vi er gensidigt forbundne, og at alle har noget at vinde.

Tag fravær af far i barselsperioden alvorligt, tag det kønsopdelte arbejdsmarked alvorligt, tag fravær af kvinder i ledelse alvorligt. Tag retorikken alvorligt.

Læs mere

Se alle blogindlæg

Se alle blogindlæg
Museums are awesome because everyone shuts the fuck up