MenuLuk

Nyt fra museumsdirektøren: Der er en stor, lyserød elefant i rummet

20.03.2019


Nyt fra museumsdirektøren: Der er en stor, lyserød elefant i rummet

Jeg har børn. Tvillinger på seks år. Og beslutningen om at søge posten som direktør på Kvindemuseet var ikke let. Kunne jeg klare begge dele? Er jeg en god mor, hvis jeg arbejder meget? Naturlige overvejelser, vil jeg mene. Og da jeg delte mine tanker og usikkerhed om at gå efter lederrollen til en vennemiddag, var den umiddelbare reaktion fra mine veninder da også: Måske skulle du vente, til børnene er blevet større. Det var velmenende og omsorgsfuldt sagt, og jeg nikkede. Så var der lidt stille, hvorefter den eneste mand i selskabet, Jesper, sagde: »Ved I hvad, ladies! Det her havde bare aldrig være til diskussion, hvis det var mænd, der sad her! Så havde alle sagt: Go for it!«. Og så blev der endnu mere stille.

Som det lille barn i ’Kejserens nye klæder’ pegede Jesper på en stor, usynlig, lyserød elefant i rummet. Han gjorde det fine og vigtige, at han satte spørgsmålstegn ved noget, som vi andre anskuede som selvfølgeligt. Og det er vejen til forandring. Min mission på Kvindemuseet ligger i klar forlængelse af denne lille historie: Jeg vil gøre mit til at skabe et kvalificeret grundlag for – og inspiration til – at vi på tværs af køn og andre tilhørsforhold kan forholde os kritisk til vanetænkning og til de forventninger, vi lægger på os selv og andre. Eller sagt på en anden måde: Forventninger er ikke biologisk betinget, hierarkier mellem mennesker er fiktion, og fædre er også forældre.

Læs resten af indlægget her >>

Blogindlæg


13.08.2019

Nyt fra museumsdirektøren: Mr. President, please visit us in Aarhus too

Når den amerikanske præsident, Donald Trump, kommer til Danmark, er han velkommen på Kvindemuseet til en åben snak om køn, abort, minoriteter og menneskerettigheder, historisk, aktuelt og fremtiden. Vi vil så gerne gøre verden bedre, og vi har en skoletjeneste, der formidler til alle læringsniveauer.

Læs mere
01.08.2019

Nyt fra museumsdirektøren: Museer der vil noget

Kvindemuseet har altid været aktivistisk, men nu er ‘museum activism’ blevet et voksende internationalt fænomen. Museerne har et stort potentiale i forhold til at adressere, kvalificere og mobilisere handling bag samfundsmæssige problemstillinger.

Det aktivistiske potentiale ligger for mig at se i museernes erkendelse og udnyttelse af, at vi naturligvis er med til at forme vores samfund. Når vi f.eks. på museerne udvælger genstande eller kunstværker til vores samlinger eller udstillinger, er det i bund og grund en politisk handling. En handling, som kan være mere eller mindre bevidst, men den er ikke neutral.

Læs mere
12.07.2019

Nyt fra museumsdirektøren: Barsel til far er en ret – ikke en tvang

Kvindekamp er mandekamp, mandekamp er kvindekamp. Det er på tide at forstå, at vi er gensidigt forbundne, og at alle har noget at vinde.

Tag fravær af far i barselsperioden alvorligt, tag det kønsopdelte arbejdsmarked alvorligt, tag fravær af kvinder i ledelse alvorligt. Tag retorikken alvorligt.

Læs mere

Se alle blogindlæg

Se alle blogindlæg
Museums are awesome because everyone shuts the fuck up