MenuLuk

Århundredets Festival – La belle epoque

06.03.2018 - 08.03.2018 · 11 - 12


Århundredets Festival – La belle epoque

I 2018 samarbejder vi endnu engang med Folkeuniversitet om Århundredets Festival, der i 2018 går i dybden med La belle époque (fr. Den skønne tid), der afgrænses af to store krige mellem 1871 og 1914. Her oplever Europa politisk stabilitet og fornøjelseslivet, teknologien og kunsten blomstrer.

Vi byder på følgende tre formiddagssaloner til Århundredets Festival:

Mere arbejde til husmoderen
Tirsdag d. 6. marts kl. 11-12
Jakob Bek-Thomsen, Lektor i idéhistorie, Aarhus Universitet

I sin tid var man overbevist om, at opfindelsen af støvsugeren og andet husmoderteknologi ville betyde mindre arbejde til kvinderne i hjemmet. Tanken var at teknologien og den industrielle udvikling ville sætte kvinden fri. Men over tiden blev det tydeligere, at teknologien ikke blot hjalp husmoderen med at holde hjemmet nydeligt – muligheden for den ’huslige hjælp’ satte nye standarter for, hvordan et velholdt hjem skulle se ud og hvad der kunne nås af arbejde i løbet af en dag. Kvinden overtog med de teknologiske hjælpemidler en del af det arbejde, der tidligere havde tilhørt mænd og børn og teknologien gjorde kvindens arbejdsbyrde tungere. Kom med til formiddagens oplæg og bliv klogere på, hvilken betydning husmoderteknologien fik for samfundet og hvordan forventningerne til kvinden i hjemmet afspejlede selvsamme udvikling.

Takt og tone – kvindens sociale rolle
Onsdag d. 7. marts kl. 11-12
Katrine Arnfred, cand.mag. i Kommunikation og Kultur- og Sprogmødestudier, skribent

I 1918 udkommer Emma Gads ‘Takt & tone – om omgang med mennesker’, og den bliver en bragende succes med dens anvisninger til korrekt opførsel og etikette hos borgerskabet. Men hvad fortæller bogen os om kvindens sociale rolle omkring år 1900, hvor også kvindebevægelsen fødes i Danmark? Hvilke sociale positioner kunne kvinder indtage? Og hvem var Emma Gad egentlig? Skribent og foredragsholder Katrine Arnfred vil denne formiddag fortælle om kvindens sociale rolle omkring år 1900. Emma Gad og den danske spirende kvindebevægelse er afsættet.

Den nye kvinde – kunstnerisk revolution
Torsdag d. 8. marts kl. 11-12
Anne Valbjørn Odgaard, cand.mag. i litteraturhistorie og religionsvidenskab

Kødædende blomster, feminine skønheder og kæderygende Athener. Synet på kvinden og hendes rolle forandrede sig, og flere kvinder udforskede og udfordrede kunsten i La Belle Époque. De kvindelige kunstnere og forfattere brød med de stereotyper, som mænd havde pålagt dem og skabte ‘den nye kvinde,’ der nægtede at være femme fatale eller femme fragile. Det er en tid fyldt med kolossale ændringer og der eksperimenteres med kvindesynet, som alternerer mellem den sexede femme fatale og den delikate femme fragile. Men ud over disse, springer den nye kvinde ud: la femme nouvelle – den nye kvinde. I litteraturen og billedkunsten markerer kvindelige kunstnere og forfattere sig som revolutionære indenfor deres felt. Vi skal til formiddagens oplæg se nærmere på nogle af tidens fantastiske værker af og om kvinder, og blive klogere på kvindernes rolle i perioden. Bliv klogere på denne kunstneriske verden, der bl.a. centrerede sig omkring det dekadente og bliv nysgerrig på den berygtede femme fatale, femme fragile og femme nouvelle.

Århundredets Festival er en vidensfestival i og omkring Aarhus. Festivalen præsenteres af Folkeuniversitetet i tæt samarbejde med Aarhus Universitet og en lang række kultur- og uddannelsesinstitutioner. I et miks mellem viden, kunst og kultur sætter festivalen hvert andet år spot på en historisk periode og hvert andet år et tema for at skabe debat om det liv, vi lever, og det samfund, der omgiver os.

Festivalen præsenterer forskere, skuespillere, musikere og kunstnere side om side på byens scener til intelligente, underholdende og sanselige arrangementer med viden som programmets røde tråd. Festivalen vil danne og gøre det sjovt at blive klogere.

Museums are awesome because everyone shuts the fuck up