MenuLuk

Århundredets Festival – La belle époque

02.03.2018 - 08.03.2018


Århundredets Festival – La belle époque

I 2018 samarbejder vi endnu engang med Folkeuniversitet om Århundredets Festival, der i 2018 går i dybden med La belle époque (fr. Den skønne tid), der afgrænses af to store krige mellem 1871 og 1914. Her oplever Europa politisk stabilitet og fornøjelseslivet, teknologien og kunsten blomstrer.

Arrangementer:
BELLE ÉPOQUE SALON
Fredag d. 2. marts kl. 19.30 – 22
Glæd dig til en aften dedikeret til skønhed og dekadence med musik, sang, dans, litteratur, når Kultursalon Aarhus genopliver den franske salonstemning fra 1890’erne. Alle sanser beruses! Kom og mød den grønne fe!

More work for mother – Teknologien og husmoderen
Tirsdag d. 6. marts kl. 11-12
Jakob Bek-Thomsen, Lektor i idéhistorie, Aarhus Universitet
I sin tid var man overbevist om, at opfindelsen af bl.a. støvsugeren ville betyde mindre arbejde til kvinderne i hjemmet. Men med tiden blev det tydeligt, at den også satte nye standarder for, hvordan et velholdt hjem skulle se ud.

Takt og tone – kvindens sociale rolle
Onsdag d. 7. marts kl. 11-12
Katrine Arnfred, cand.mag. i Kommunikation og Kultur- og Sprogmødestudier, skribent
I 1918 udkommer Emma Gads ‘Takt & tone – om omgang med mennesker’, og den bliver en bragende succes med dens anvisninger til korrekt opførsel og etikette hos borgerskabet. Men hvad fortæller bogen os om kvindens sociale rolle omkring år 1900, hvor også kvindebevægelsen fødes i Danmark?

Den nye kvinde – kunstnerisk revolution
Torsdag d. 8. marts kl. 11-12
Anne Valbjørn Odgaard, cand.mag. i litteraturhistorie og religionsvidenskab
Kødædende blomster, feminine skønheder og kæderygende Athener. Synet på kvinden og hendes rolle forandrede sig, og flere kvinder udforskede og udfordrede kunsten i La Belle Époque og skabte ‘den nye kvinde’.

Århundredets Festival er en vidensfestival i og omkring Aarhus. Festivalen præsenteres af Folkeuniversitetet i tæt samarbejde med Aarhus Universitet og en lang række kultur- og uddannelsesinstitutioner. I et miks mellem viden, kunst og kultur sætter festivalen hvert andet år spot på en historisk periode og hvert andet år et tema for at skabe debat om det liv, vi lever, og det samfund, der omgiver os.

Festivalen præsenterer forskere, skuespillere, musikere og kunstnere side om side på byens scener til intelligente, underholdende og sanselige arrangementer med viden som programmets røde tråd. Festivalen vil danne og gøre det sjovt at blive klogere.

Museums are awesome because everyone shuts the fuck up